niedziela, 31 sierpnia 2014
Deser na zakończenie wakacji
To moja własna wersja przekładanego deseru z bezami i owocami. Prosty i szybki deser, który naprawdę robi wrażenie. Szczególnie, kiedy podamy go w dużych kieliszkach do czerwonego wina. Wygląda wykwintnie, a to tylko trzy składniki.
Na 4 porcje potrzebne będą:
- 100 g małych bez
- 250 g borówek amerykańskich
- 500 g waniliowego serka homogenizowanego
Do szklanego naczynia (wtedy będzie widoczny efekt warstw) nakładamy kolejno: 3 pokruszone bezy,
3 łyżki serka i garść borówek. Powtarzamy trzykrotnie. Przed podaniem schładzamy.
Do tego deseru idealnie nadają się każde leśne owoce sezonowe, zimą możemy wykorzystać np. pokrojone brzoskwinie z puszki. Szukajcie serka z dodatkiem pokruszonej laski wanilii - jej intensywny smak wspaniale współgra z resztą składników.
Miłego ostatniego dnia wakacji!
niedziela, 10 sierpnia 2014
Omlet z cukinią
Nie mam swojej ulubionej potrawy. Ale kiedy myślę, na co miałabym w danej chwili ochotę, zawsze są to bardzo proste dania, smaki mojego dzieciństwa. Kanapki z kwaśną śmietaną i cukrem lub z przecierem pomidorowym i posiekaną cebulą. Zupa z młodej kalarepy, gotowana razem z liśćmi. Ryż z tartym jabłkiem i cynamonem. Sałatka z pomidorów, cebuli i liści sparzonej, młodej pokrzywy. Jako dziecko uwielbiałam właśnie takie jedzenie i teraz chętnie do tego wracam. Prosto, zdrowo i z tego, co było w ogródku.
Moja babcia przyrządzała cukinię na dwa sposoby. Obierała ją, kroiła na plastry grubości ok. 1 cm, usuwała pestki, soliła, panierowała w jajku i bułce tartej i smażyła na patelni na złoty kolor. Zajadaliśmy się z bratem takimi krążkami czasem nawet w ramach obiadu, oczywiście z keczupem (dzieci wszystko jedzą przecież z keczupem).
Druga potrawa z cukinii nadaje się nie tylko na obiad czy kolację, ale także na pożywne śniadanie.
Składniki dla 1 osoby (na patelnię o śr. 20 cm):
- 1 szklanka pokrojonej w dużą kostkę cukinii (obranej i oczyszczonej z pestek)
- 2 jajka
- szczypta vegety
- łyżka oleju
Olej podgrzewamy na patelni. Wrzucamy cukinię i podsmażamy przez minutę. Prosto na patelnię wbijamy jajka i posypujemy przyprawą. Czekamy, aż jajka się zetną. Przekładamy na talerz.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)