sobota, 29 listopada 2014

Owsianka na zimowe śniadanie


Dzisiaj po raz pierwszy tej jesieni zobaczyłam na termometrze ujemną temperaturę, zatem mogę już śmiało stwierdzić, że mamy zimę! Jak bardzo dobrze wiecie, uwielbiam zimę, ale niekoniecznie lubię jeść śniadanie o 8 rano przy włączonym świetle... Cóż, nie można mieć wszystkiego. A najlepiej poprawić sobie humor szybką poranną owsianką, pachnącą cynamonem.

Składniki: (na 1 porcję)

- 5 łyżek błyskawicznych płatków owsianych
- 1 szklanka wody (lub mleka)
- 3 łyżki rodzynek
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 jabłko

Płatki owsiane wsypujemy do małego rondelka i zalewamy wodą lub mlekiem. Gotujemy 3-4 min, cały czas mieszając. Odstawiamy z palnika, dodajemy cynamon i rodzynki. Mieszamy. Jabłko obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do owsianki. Mieszamy całość, posypujemy rodzynkami.

Teoretycznie można ją jeszcze zapiec, ale mi zależało na chrupkości i soczystości świeżych jabłek. Twórzmy własne owsianki, i na słodko, i na słono. To naprawdę najlepszy sposób na wartościowe i pyszne śniadanie, szczególnie w ponure dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz