czwartek, 15 maja 2014

Ciasto jogurtowe


Dawno nic nie piekłam. Pogoda za oknem z jednej strony powoduje uczucie przygnębienia i zły nastrój, a z drugiej pozwala docenić to, że siedzę sobie w ciepłym, przytulnym mieszkaniu. A żeby jeszcze bardziej umilić sobie te chwile, postanowiłam upiec szybkie ciasto. Bardzo proste, które zawsze się udaje. Ciasto jogurtowe jest bardzo delikatne i puszyste, idealne na czwartkowe popołudnie. Zuzia się nim dosłownie opycha. Jedyną wadą jest ilość użytego cukru. 2 i pół szklanki to dla mnie zdecydowanie za dużo, kolejnym razem wsypię mniej (mam nadzieję, że bez szkody dla konsystencji). Dlatego o kolejnym kawałku Zuzia musi dzisiaj zapomnieć, o zęby trzeba dbać od małego ;)

3 szkl. mąki
2,5 szkl. cukru
1 szkl. jogurtu naturalnego
1 szkl. oleju
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę wsypujemy do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Wrzucamy pozostałe składniki i mieszamy łyżką (lub mikserem na wolnych obrotach). Jak tylko wszystko się połączy, wylewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 min. w temp. 180 stopni C.

Najlepiej smakuje z dodatkiem kwaśnej, domowej konfitury. Miłego dnia ;)


1 komentarz:

  1. Wygląda pysznie, zamawiam na przyszłość ;)

    OdpowiedzUsuń