czwartek, 12 grudnia 2013

Brownie


Grudniowe wieczory mijają nam bardzo czekoladowo. Gorący kubek czekolady ze szczyptą chili i kawałek cudownie czekoladowego brownie. Czekolady nigdy za wiele ;)

To moje pierwsze brownie w życiu. Oczekiwania były duże, bo to jedno z moich ulubionych ciast. Okazało się być bardzo proste do zrobienia, a smak zdecydowanie mnie zadowolił. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, koniecznie upieczcie je po południu. Umili Wam świąteczne przygotowania.


Składniki:

150 g gorzkiej czekolady
125 g masła
3 jajka
3/4 szkl. cukru
szczypta soli
200 g mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło i czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu. Przelewamy do miski. Dodajemy cukier, szczyptę soli i roztrzepane jajka. Wsypujemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i mieszamy, aby składniki się połączyły. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 175 stopni C. Pieczemy 30 min.

Ostudzone ciasto możecie polać polewą czekoladową. Jeśli macie orzechy, posiekajcie je i wrzućcie do surowego ciasta. Przepis pochodzi z miesięcznika Moje smaki życia nr 8/2013.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz