środa, 15 stycznia 2014

Wiśnie pod francuską pierzynką


Nie lubię skomplikowanych przepisów. Właściwie nigdy ich nie wypróbowuję. Najlepiej jeśli deser składa się z kilku składników, jest prosty i szybki w przygotowaniu, a do tego nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Za to efekt jest wart grzechu.


Potrzebne są:

mrożone wiśnie
ciasto francuskie
cukier

+ małe kokilki żaroodporne
   ewentualnie mała foremka do ciastek


Garść wiśni wkładamy do naczynka (bez rozmrażania). Posypujemy łyżeczką cukru, mieszamy.


Z ciasta francuskiego wycinamy koło trochę większe niż kokilka. Zwilżamy lekko wodą brzegi naczynka, przyklejamy pokrywkę z ciasta. Wykrawamy z ciasta dowolny kształt, np. gwiazdkę i delikatnie kładziemy na środku koła. Posypujemy wierzch cukrem.

Pieczemy przez 15 min. w temp. 180 stopni C.


Oczywiście możemy użyć dowolnych owoców, mrożonych lub świeżych. Zamiast przygotowywać pojedyncze porcje można zrobić jedną dużą, np. w formie na tartę, a później nakładać łyżką. Ja jednak lubię takie małe, zgrabne i estetycznie wyglądające porcje. Idealne i na leniwe popołudnie z książką, i na szybki deser dla niezapowiedzianych gości.

2 komentarze: