poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Cytrynowe kruche ciasteczka z lukrem


Takie ciasteczka możemy piec przez cały rok. Ja zawsze robię sporą kulkę surowego ciasta, z połowy wykrawam i piekę ciasteczka, a drugą połowę zamrażam. W ten sposób zawsze mam je pod ręką, żeby szybko w każdej chwili móc upiec sobie nową porcję (np. kiedy nagle dostaję telefon, że za pół godziny wpadnie ktoś na kawę). Wycinanie i dekorowanie ciastek koniecznie zostawcie dzieciom - Zuza miała mnóstwo radochy.

Składniki (na ok. 30 ciastek):

180 g zimnego masła
200 g cukru pudru
350 g mąki pszennej
1 duże jajko
1 żółtko
1 cukier waniliowy
skórka starta z jednej cytryny

Wszystkie składniki wrzucamy do misy i miksujemy, aż się dokładnie połączą. Z gotowej masy formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Po schłodzeniu ciasto wałkujemy na grubość 3 mm, podsypując mąką. Foremkami wykrawamy kształty. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 min.

Lukier:

2 białka
250 g cukru pudru
ewentualnie barwniki spożywcze

Białka miksujemy przez 30 sekund. Następnie powoli dosypujemy cukier puder, cały czas miksując na wolnych obrotach przez ok. 10 min. Gotowym lukrem pokrywamy ciastka.

Przepis pochodzi STĄD (z moimi modyfikacjami).


1 komentarz:

  1. Jak trochę przejdzie mi poświąteczne przesłodzenie to na pewno je wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń