wtorek, 24 lutego 2015
Wtorkowe brownie bez glutenu i bez tłuszczu
Ale jest pięknie! Słońce świeci, ptaki śpiewają, a ja siedzę jeszcze w łóżku, piję kawę i jem bajecznie czekoladowe ciasto. Do tego lekka i wciągająca lektura - wymarzony poranek! Wczoraj było podobnie - miałam w sobie tyle energii, że po zrobieniu zakupów piekłam, gotowałam, sprzątałam... Ta wiosenna pogoda dodaje tyle energii! A jeśli jej jeszcze nie czujecie, to spróbujcie tego brownie - dobry nastrój gwarantowany ;)
Składniki:
300 g obranych i pokrojonych w ćwiartki jabłek
2 łyżeczki cukru
200 g gorzkiej czekolady
200 g obranych orzechów włoskich
30 g gorzkiego kakao
150 g cukru
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestudzenia.
Jabłka ścieramy na grubej tarce lub kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do rondelka, dodajemy 2 łyżeczki cukru i smażymy ok. 10 min. Odstawiamy, żeby przestygły.
Orzechy mielimy blenderem lub w młynku do kawy (ja wolę dość grubo zmielone blenderem).
W misce mieszamy mielone orzechy, kakao, proszek do pieczenia, sól i cukier. W osobnym naczyniu (np. misie z miksera) mieszamy letnią czekoladę, masę jabłkową i jajka. Wsypujemy suche składniki i miksujemy, aż się połączą.
Gotową masę przekładamy do foremki (u mnie na tartę o średnicy 30 cm), wyłożoną papierem. Pieczemy ok. 35 min. w temp. 180 stopni.
To teraz chyba uszyję nowe firanki i umyję okna! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Oj jak ja Ci zazdroszczę wolnych chwil i wiosny za oknem! :)
OdpowiedzUsuńCiacho może wypróbuję... weekend się zbliża :)
Buziaki! :)
Podoba mi sie ten przepis, zwlaszcza ze mam przyjaciol na diecie bezglutenowej.
OdpowiedzUsuń