poniedziałek, 18 maja 2015
Babka pomarańczowa
Dziś kolejny przepis na łatwe i szybkie ciasto, które znika w iście ekspresowym tempie - wyszłam tylko na godzinę, a z całej foremki zostało kilka kawałków. Zdecydowanie upiekę jeszcze nie raz - Zuzia je uwielbia. Zresztą nie tylko ona :)
Składniki:
1 szklanka cukru
skórka starta z 1 dużej pomarańczy
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2 jajka
1/3 szklanki rozpuszczonego letniego masła
1 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki mleka
Do miski wrzucamy cukier, skórkę pomarańczową, jajka, masło i świeżo wyciśnięty sok. Mieszamy. Mąkę łączymy z solą i proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do masy jajecznej. Do jogurtu wlewamy mleko, mieszamy i dodajemy do reszty składników. Miksujemy wszystko. Wylewamy ciasto do foremki na babkę wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 40 min. w temp. 180 stopni.
Wypróbujcie także inne wersje - z cytryną, limonką lub grejpfrutem.
Miłego dnia!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz