czwartek, 28 maja 2015

Grillowana pierś z kurczaka z nektarynką


Macie ochotę na szybki, zdrowy i pyszny lunch? Zróbcie grillowaną pierś z kurczaka na sałacie z oliwkami i słodkimi nektarynkami, polaną sosem jogurtowo-czosnkowym. Lekki obiad gotowy w 15 minut. Dodatkowo możecie przygotować małą porcję kuskusu lub kaszy jaglanej.

Składniki (dla 1 osoby)

mała pierś z kurczaka
4-5 liści sałaty masłowej
1 nektarynka
10 czarnych oliwek
2 łyżki jogurtu naturalnego
pół ząbka czosnku
pół cytryny
sól
pieprz

Czosnek siekamy lub miażdżymy, mieszamy z jogurtem, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Pierś z kurczaka skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem i grillujemy ok. 5-7 minut z każdej strony.

Liście sałaty myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki, układamy na talerzu.
Nektarynkę myjemy i kroimy na ósemki, kładziemy na sałacie.
Oliwki kroimy na połówki, posypujemy sałatkę.

Na górę kładziemy ugrillowaną pierś i polewamy sosem jogurtowym.

Smacznego :)


1 komentarz: