środa, 13 maja 2015

Czekolada z pistacjami i migdałami


W sklepach znajdziemy ogromny wybór czekolad, ale czasem warto pokusić się o stworzenie własnego, niepowtarzalnego smaku. Wystarczy kupić ulubioną nienadziewaną tabliczkę i dorzucić kilka dodatków. Koniecznie spróbujcie!

Ja postanowiłam połączyć słodką mleczną czekoladę ze słonymi orzechami. Efekt jest nieziemski! :)


Składniki:

1 tabliczka mlecznej czekolady
1 garść solonych pistacji
1 garść migdałów (u mnie przez pomyłkę też solone)

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pistacje obieramy z łupinek, dzielimy na połówki. Migdały kroimy na mniejsze kawałki. Płynną czekoladę wylewamy na deskę przykrytą papierem do pieczenia, rozsmarowujemy ją nożem na grubość kilku milimetrów. Od razu posypujemy orzechami. Wkładamy do lodówki na min. 2 godziny.



Mamy nieskończoną ilość możliwości!

Możemy użyć czekolady: mlecznej / gorzkiej / deserowej / białej / karmelowej...

Dodatki: różne orzechy, suszone lub kandyzowane owoce, pokruszone ciastka i cukierki, pokrojone w kostkę pianki lub rozpuszczalne gumy owocowe, kolorowe drażetki, preparowany ryż, jadalne kwiaty..,

Do rozpuszczonej masy czekoladowej możemy także dodać cynamon, chilli czy inne przyprawy lub aromaty, a do białej barwniki spożywcze.

A jakie są Wasze typy? Czas na czekoladowe szaleństwo!

2 komentarze:

  1. Ale super pomysł mi podsunęłaś - czekoladki na dzień dziecka zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń